Τσακίρης Γεώργιος – Χειρουργός Οδοντίατρος

Phone 2310 867 810
Phone 6934 166 431

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Ενώ τα περισσότερα τραύματα δοντιών συμβαίνουν σε παιδιά, ο καθένας μας μπορεί να βιώσει αυτό το είδος τραυματισμού ανά πάσα στιγμή στη ζωή του. Είτε ο τραυματισμός συνέβη κατά την άθληση, είτε ως αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος ή άλλου ατυχήματος, είμαστε εδώ για να προσφέρουμε προσεκτική και αποτελεσματική θεραπεία. Στο ιατρείο μας αξιοποιούμε εξειδικευμένες δεξιότητες και είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να σώσουμε τα τραυματισμένα δόντια από την εξαγωγή, να εξαλείψουμε τις λοιμώξεις και να επιδιορθώσουμε τις βλάβες.
Όπως συμβαίνει με πολλούς τραυματισμούς, η σοβαρότητα και το είδος του οδοντικού τραυματισμού θα καθορίσει τη θεραπεία που απαιτείται. Ανεξάρτητα από το αν αισθάνεστε έντονο πόνο ή όχι από τον τραυματισμό, είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό.

Τύποι τραυματικών κακώσεων

Εκτοπισμένα δόντια

Οι τραυματισμοί στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν ώθηση των δοντιών εντός των φατνίων τους (εμβύθιση, πλάγια μετατόπιση). Ο/Η ενδοδοντολόγος ή ο/η γενικός/ή οδοντίατρός σας μπορεί να επανατοποθετήσει και να σταθεροποιήσει το δόντι σας. Η ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία ποικίλει ανάλογα με το στάδιο διάπλασης του δοντιού και συνήθως ξεκινά μέσα σε λίγες εβδομάδες από τον τραυματισμό. Μερικές φορές ένα δόντι μπορεί να ωθηθεί μερικώς εκτός του φατνίου του (μερική εκγόμφωση). Και πάλι, ο/η ενδοδοντολόγος ή ο/η γενικός/ή οδοντίατρός σας μπορεί να επανατοποθετήσει και να σταθεροποιήσει το δόντι σας. Εάν ο πολφός παραμένει υγιής, τότε δεν απαιτείται άλλη θεραπεία. Ωστόσο, εάν ο πολφός καταστραφεί ή μολυνθεί, θα απαιτηθεί ενδοδοντική θεραπεία.

Πλήρως εκγομφωμένα δόντια

Εάν ένας τραυματισμός κάνει ένα δόντι να βγει εντελώς έξω από το στόμα σας, είναι σημαντικό να λάβετε άμεση θεραπεία! Εάν σας συμβεί, διατηρήστε το δόντι σε υγρό περιβάλλον. Μπορείτε ακόμη να βάλετε το δόντι σε γάλα ή ένα ποτήρι με φυσιολογικό ορό ή νερό. Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει με βάση το στάδιο ανάπτυξης της ρίζας. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το δόντι ήταν έξω από το στόμα σας και ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύτηκε το δόντι, μπορεί να επηρεάσει το είδος της θεραπείας που λαμβάνετε.

Θεραπεία τραυματικών κακώσεων

Δόντια με πλήρως διαπλασμένη ρίζα

Η θεραπεία που θα χρειαστείτε εξαρτάται από τον τύπο του τραυματισμού, τη θέση και τη σοβαρότητά του. Ανεξάρτητα από το αν αισθάνεστε πόνο ή όχι από τον τραυματισμό, είναι καλή ιδέα να προγραμματίσετε ένα ραντεβού το συντομότερο δυνατό. Ακολουθούν μερικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση οδοντικών τραυματισμών σε δόντια με πλήρως διαπλασμένη ρίζα:

Επανεμφύτευση δοντιών

Ένα δόντι που έχει εκγομφωθεί πλήρως ή μερικώς μπορεί μερικές φορές να επανεμφυτευθεί, ανάλογα με διάφορους παράγοντες όπως το στάδιο ανάπτυξης της ρίζας, την κατάσταση του περιοδοντικού συνδέσμου και άλλους. Εάν πραγματοποιηθεί λίγο μετά τον τραυματισμό, η επανεμφύτευση δοντιού μπορεί να αποκαταστήσει το δάγκωμα (αποκλειστική λειτουργία από κλινική άποψη) και την αισθητική σας. Με την επανεμφύτευση δοντιού, στόχος είναι να αποτραπεί η απώλεια του υποστηρικτικού οστού και να επιτραπεί στον ασθενή να σώσει το δόντι του.

Υπό την προϋπόθεση ότι το εκγομφωμένο δόντι έχει βιώσιμο περιοδοντικό σύνδεσμο κατά την επανεμφύτευση, το δόντι μπορεί να παραμείνει λειτουργικό για χρόνια. Στους ενήλικες, ένας ασθενής με επανεμφυτευμένο δόντι θα πρέπει να υποβληθεί σε ενδοδοντική θεραπεία εντός λίγων ημερών. Μόνο μόνιμα δόντια μπορούν να επανεμφυτευθούν.

Δόντια με αδιάπλαστη ρίζα

Ακολουθούν μερικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση οδοντικών τραυματισμών σε δόντια με πλήρως αδιάπλαστη ρίζα:

Ακρορριζογέννεση

Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανάπτυξης της ρίζας καθώς ο πολφός επουλώνεται. Ο πολφικός ιστός καλύπτεται με φαρμακευτική αγωγή για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη. Η άκρη της ρίζας (κορυφή) θα συνεχίσει τη διάπλασή της καθώς το παιδί μεγαλώνει. Με τη σειρά τους, τα τοιχώματα του ριζικού σωλήνα θα πυκνώσουν. Εάν ο πολφός επουλωθεί, δεν θα χρειαστεί πρόσθετη θεραπεία. Η πρόγνωση των συγκεκριμένων δοντιών εξαρτάται από το στάδιο διάπλασης της ρίζας τους.

Ακρορριζαπόφραξη

Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται ο φλεγμαίνων πολφός. Τοποθετούνται αντισηπτικά φάρμακα στη ρίζα για να βοηθήσουν να σχηματιστεί ένας σκληρός ιστός (γέφυρα οδοντίνης) κοντά στην άκρη της ρίζας. Αυτός ο σκληρυμένος ιστός παρέχει ένα φράγμα για την πλήρωση του ριζικού σωλήνα. Σε αυτό το σημείο, τα τοιχώματα του ριζικού σωλήνα δεν θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, καθιστώντας το δόντι επιρρεπές σε κατάγματα. Επομένως, είναι σημαντικό να αποκατασταθεί σωστά το δόντι από τον/την οδοντίατρό σας.

Αναγεννητική ενδοδοντία

Η αναγεννητική ενδοδοντία αποτελεί μια από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις στην οδοντιατρική σήμερα και οι ενδοδοντολόγοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της έρευνας αιχμής. Η αναγεννητική ενδοδοντία χρησιμοποιεί την έννοια της μηχανικής ιστών για την αποκατάσταση των ριζικών σωλήνων σε υγιή κατάσταση, επιτρέποντας τη διάπλαση της ρίζας και του περιβάλλοντος ιστού.

Κατά την εφαρμογή της θεραπείας του δοντιού εξασφαλίζεται η αποτροπή της μικροδιείσδυσης, με την τοποθέτηση ελαστικού απομονωτήρα. Έπειτα επιχειρείται πρόσβαση στο νεκρωμένο πολφό με κοπτικά εργαλεία και ακολουθούν επιμελείς διακλυσμοί με αντισηπτικά διαλύματα. Στη συνέχεια τοποθετείται μια ειδική αντιβιοτική πάστα στο ριζικό σωλήνα και εμφράσσεται με προσωρινό σφράγισμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε επόμενη συνεδρία και μετά από τη πάροδο πιθανών κλινικών συμπτωμάτων, προκαλείται αιμορραγία στο ριζικό σωλήνα με ένα λεπτό όργανο, για να σχηματιστεί θρόμβος αίματος. Στη συνέχεια, ένας απορροφήσιμος φραγμός κολλαγόνου τοποθετείται πάνω από τον θρόμβο αίματος ακολουθούμενος από έμφραξη με ειδικό βιοενεργό υλικό και στη συνέχεια ακολουθεί η τελική έμφραξη του δοντιού.

Οι γνώσεις στους τομείς της βιολογίας του πολφού, του οδοντικού τραύματος και της μηχανικής ιστών, μπορούν να εφαρμοστούν για την παροχή βιολογικά βασισμένης αναγεννητικής ενδοδοντικής θεραπείας νεκρωμένων αδιάπλαστων μόνιμων δοντιών, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της διάπλασης των ριζών, το αυξημένο πάχος στα οδοντικά τοιχώματα και το κλείσιμο του ακρορριζίου.